Frank van der Schaar

Toen ik eind jaren ’70 de eerste editie zag van de Uitmarkt, Live/Life van het Nationale Ballet, muziek hoorde van Philip Glass en een weergaloos optreden van Hauser Orkater kreeg ik het heftige verlangen om op de een of andere manier bij deze wereld te horen en dan niet op de planken maar daarachter.

Frank van der Schaar (1959) werkt sinds begin jaren ‘80 van de vorige eeuw in de wereld van de kunsten. Ooit begonnen als ticketverkoper bij het Amsterdams Uit Buro ontwikkelde hij zich als marketing- en communicatiespecialist bij onder meer Het Muziektheater Amsterdam, het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Bij deze instellingen was hij ook manager marketing en communicatie. Tussen 2000 en 2010 omarmde hij het online en CRM denken in de kunstwereld. Frank zag dit als een effectieve en goedkope oplossing om zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken. Rond 2015 concludeerde hij dat zijn aanvankelijke enthousiasme voor deze nieuwe wijze van marketing enigszins was getemperd. Online marketing werd in zijn ogen te veel een gedoe met veel technische mankementen (en hij zag de kaartverkoop niet toenemen). Of werd Frank gewoon te oud voor alle nieuwe ontwikkelingen?

Hij richtte daarom in 2016 zijn eigen communicatiebureau op, genaamd de Gebroeders van Staaden (communicatiespecialisten sinds 1894). Specialiteit van zijn bedrijf is old-school communicatie. ‘’I like the smell of drukwerk in the morning’’ is een veelgehoorde kreet bij de gebroeders. Maar Frank is realistisch genoeg om juist binnen zijn vakgebied met name het cross-mediale denken te stimuleren. De klantenkring van de gebroeders bestaat uiteenlopende organisaties, van Janke Dekker Theaterproducties, Ciconia Consort tot en met de Stichting Brokken.

Naast Gebroeders van Staaden werkt Frank ook drie dagen in vaste dienst bij het Kunst centrum Haarlem, de plek voor het lenen van kunst in de regio Kennemerland.